KİTAP 34 # MASALLAR VE TOPLUMSAL CİNSİYET - MELEK ÖZLEM SEZER
MASALLAR VE TOPLUMSAL CİNSİYET
Melek Özlem Sezer
Evrensel Basım Yayın
4.Baskı
Tür: İnceleme/Araştırma
192
4.Baskı
Tür: İnceleme/Araştırma
192
Masallar ve Toplumsal Cinsiyet, toplumların sıkça üzerinde durulan gelenek ve görenekleri dışında, üzerinde pek fazla durulmayan ancak her zaman insanlar arasında canlılığını koruyan masalların göründüğü kadar masum olmadığını gözler önüne seren bir kitap. Her aile çocuklarına hayal güçlerini geliştirmeleri için mutlaka en az bir masal kitabı alır okur, hatırlıyorsa nenesinin dedesinin kendine anlattığı bir masalı da anlatmayı tercih edebilir. Masalın asıl işlevi ise birer öğüt taşımaları bakımından toplumun ahlaki öğretilerini üzeri örtülü şekilde bir kahraman etrafında genç dimağlara aşılamasıdır. Kısacası masallar geleceğin toplumunu oluşturacak küçük bireyleri toplumun geçmişine, ahlakına, kültürüne yine aynı toplumun değerlerinde karılan harç ile bağlama işlevi görüyor.
Yazar kitaba masalın ne olduğu ile giriş yapıyor, kendisinin ifade ettiği şekilde bunu akademik züppeliğe ihtiyaç duymadan ya da kaynakça kısmını şişirip kağıt ve mürekkep israf etmeden yaptığı bir tanım var. Bu tanım, öğrencilerine 'neyi unutursanız unutun da bunu unutmayın' dediği bir tanım : Masal, bir hayal disiplinidir.
''Masal, bir disiplin olarak anılmayı hak eden özel bir tür olmasının yanı sıra disiplinin düz tanımına da ihtiyaç duyar.Fantastik yapısı, içerdiği tutku, coşkulu yanı ve elbette romantik dalgalanmaları, bir masal dedektifi için dikkat dağıtıcı olabilir ne de olsa. Oysa simgelerin peşinden gidilip ideolojik altyapısı çözüldüğünde, kurduğu gerçekliğin ve kurnazca altbene işlediği iletilerin, yarattığı hayallerden çok daha şaşırtıcı olduğu ortaya çıkacaktır.''
Toplumların hafızasının ve bilinçaltlarının açığa çıkışı olarak vücut bulan masalların aslında göründüğü kadar masum olmadıklarını vurgulayan, çok iyi bildiğimiz Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler, Kırmızı Başlıklı Kız, Hansel ve Gretel gibi masallardan örnekler vererek masalların içerdiği şiddet ve pornografik simgelerin çokluğuna değinen yazar bu tarz masalların klasik masallar olduğunu ve bir de klasik masalların karşısında yenilikçi karşı-devrimci masalların olduğunu belirtiyor. Klasik masalın tam olarak ne olduğuna en iyi cevabı yine yazarın kendi ifadesinde buluyoruz ;
''Klasik masalsa bilinçaltı simgelerini ve genetik hafızayı kullanarak, görünür hikayenin altına bambaşka bir hikaye, iktidara hizmet eden ideolojik bir ileti düzeni kurar. İktidara ihtiyacı sorgulayan masallar yerine, yayılması teşvik edilenler de bu tür masallardır. Ama nedense masal güçlü etkisi bilinmesine rağmen o kadar küçük görülür ki, entellektüeller için bile eleştirel dikkatten yoksun kalır.''

![]() |
Tanımadığı birinin evine girince hemen temizliğe başladı, ne kadar da temiz bir pamuk kız. |
''Metamorfozun anahtarının kendisinde olduğu söylenen eş, bu anahtara uyacak bir kilit bulmak için ömrünü tüketirken ikili bir acı yaşar : Sevmediği, huysuz ve çirkin bir adama katlanmak ve onu dönüştüremediği, dahası sevemediği için kendini suçlamak.''
Kitapta daha birçok nitelikli ve derinlikli incelemeler var. Bölümler halinde konuları işleyen kitap yukarıda anlatılanlar dışında masallardaki erkek karakterlere ilişkin erginlenme törenlerine de değinmiş. Açıkçası en çok dikkatimi çeken daha önce benim de sorguladığım Hansel ve Gretel masalının bir çocuğa anlatılamayacak hatta çocuğa travma yaşatacak kadar şiddet öğesi, güvensizlik, aldatılma gibi duygular içermesi. Yazar masalın sebep olduğu travmatik olayları teker teker işlemiş. İşte o an bu masalı neden bir türlü tam tamamlayamadığımı, o rahatsızlık duygusunun neden kaynaklandığını anladım.
Kitap son zamanlarda okuduğum doyurucu bilgi içeren, çekici olduğu kadar bilgi ve farkındalık düzeyimi artıran nitelikli kitaplardan biriydi. İçerisinde klasik Binbir Gece Masallarından tutun Karşı-devrimci Vişnenin Cinsiyeti gibi masalların da yer aldığı bu kitaptan sonra masal okumak daha zevkli olduğu kadar, kitabın sonunda yer alan 'Sakıncalı İletileri Olan Klasik Masallar Çocuklara Nasıl Tanıştırılmalı' dan sonra birçok masal kitabı da gelecekte çocuğuma okuyacağım masallar listesinden çıktı.

Bize böyle kaliteli bir kitap sunan Melek Özlem SEZER'in araştırmalarına, kalemine, emeğine sağlık. Hacettepe Üniversitesi Ekonomi Bölümü mezunu yazarın yüksek lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları Anabilim dalında almasının okunacaklar listesine böyle muazzam bir kitap eklenmesini sağlamasında katkısı büyük olsa gerek. Masalları bir de farklı açıdan okumak isteyenlere Masallar ve Toplumsal Cinsiyet adlı kitabı ısrarla tavsiye eder, bir masalı çocuğunuza okumadan/okutmadan önce bir kez daha düşünün derim.
Herkese keyifli okumalar.
Öncelikle ellerinize sağlık. Yazınızda kitap için bahsettikleriniz ve yaptığınız alıntılar oldukça dikkatimi çekti. Farkında olmadan bilinçaltımız nasıl da dolduruluyor? Sayeniz de okunacak kitaplar listeme bir yenisi daha eklendi :)
YanıtlaSilMerhabalar :) tesekkur ederim, aslinda kitaptan yapmak istedigim bircok alinti vardi, ama bunu yapmam okura dahi haksizlik zira kitap o kadar iyi kaleme alinmis ki bu kitabin bir okurun gozunden kacmasi buyuk sanssizlik olur :) evet bilincaltimizda kim bilir neler var, en azindan bu tarz eserler bu bilinmeyeni bilinc seviyesine cikararak bilinir hale getirmesi acisindan da onemli :)
Silİlginç bir konusu varmış gerçekten. Masallara karşı değişik bir bakış açısı kazanmak için okunabilir.
YanıtlaSilBu esere benzer, belki benzemiyor da olabilir ama, Gündüz Vassaf'ın "Cehenneme Övgü" eserini önerebilirim size.
Farklı bir bakış açısı sunacaktır size. :)
İyi okumalar diliyorum!
Zamanınız olursa, kendi bloguma da beklerim.
http://yazimcakitap.blogspot.com.tr/
Merhabalar :)
SilNe yalan söyleyeyim Gündüz Vassaf uzun zamandır okumak istediğim bir yazar. Cehenneme Övgü, yazarın öncelikli okumak istediğim kitabıydı. Hazır tavsiye de edilmişken kitabın okunma sırasında yerini öne alma vakti gelmiştir. Teşekkürler :)
Ayrıca blogunuzu çok beğendim, benim ilgime hitap eden kaliteli içerikle donatılmış bir blog. Yazılarınız elimden geldiğince takip edeceğim, emeğinize sağlık. Keyifli okumalar ve paylaşımlar dilerim :)
Çok teşekkürler uzun zamandır aklıma takılıyordu. Çocuğuma masal okurken hep değiştirmek zorunda kaldığım bölümler oluyor örnekse yukardaki alıntılarda bahsedilen tüm masallarda aynı çıkmazlara düştüm. By kitabı almak istiyorum. Yalnız izniniz varsa bu yazınızı paylaşabilir miyim.
YanıtlaSil