KİTAP 3 # MACERA TÜNELİ 4- UZAY DIŞINDA YOLCULUK- EDWARD PACKARD


       


MACERA TÜNELİ 4- UZAY DIŞINDA YOLCULUK
/ CHOOSE YOUR OWN ADVENTURE- HYPER SPACE

Edward Packard
D.K Çocuk Yayınları
Çeviri: Efe Atay
basım:1992
beklentim ve puanım: böyle bir kitap hiç beklemiyordum hayatımda bir ilk! sana puanım 9 kanka!
   
Kitabı sahafta gördüğümde konusu sebebiyle elime alıverdim, içini biraz karıştırınca çocuk kitabı olduğuna kanaat getirdim ancak birkaç saniye içinde anladım ki bu kitap bildiğim çocuk kitaplarına hiç benzemiyordu hatta bildiğimiz hiçbir kitaba benzemiyordu!
Bildiğimiz kitaplarda yazar bir şeyler yazmıştır ve biz de yazar ne yazmışsa hiç sapmaz şekilde yazarın yazdıklarına sadık kalarak, yazdıklarını olduğu gibi okuruz.Televizyon karşısında izlediği diziye sürekli sözlü müdahalede bulunan teyze kadar bile sözümüz yoktur gelişecekler karşısında. Kitapta neler gelişeceğiyle ilgili değişiklikte bulunma yoksunluğumuz öyle bir yoksunluktur ki dalgınlıkla bir sayfayı atlasak, düzgün okumasak gelişen olaylar karşısında nevrimiz döner ''ne oluyor? kıtıpiyot da ne? nerden çıktı ulan bu?'' şaşkınlığı içinde gerisin geri sayfaları başa sarar ve yeni baştan okumaya devam ederiz.Kimse bize sormaz 'sayın x hanım, acaba kitabın gidişi bu noktadan sonra nasıl olmalı? başkahramanımız şu an ne yapmalı? sizin düşünceniz  nedir? Ona göre yeniden düzenleyelim' tabi sormazlar, zaten öyle şartlanmışız ki lineer okumaya, bu kitabı keşfedene kadar da kitaptaki olayların gelişiminde söz sahibi olabileceğim aklıma dahi gelmemişti, haliyle bu soruları ben bile hiç sormamıştım ki yazanlar sorsun. Ama Edward Packard amcamız herkesten önce
davranıp soruları sormayı düşünmüş ve sormuş da, yazarın Patron olduğu, okurun sadece pasif olarak olanlara seyirci olduğu o klişe durumdan okuru almış, getirmiş olayların ortasına 'ne halin varsa gör' diyerek atıvermiş. Evet tahmin ettiğiniz gibi bu kitapta 'Patron benim' ve ben ne istersem o oluyor! Ve kitap ben nasıl devam etmek istersem ona göre birçok sonla bitiyor yani süreci de sonucu da ben belirliyorum!

Şaşırdınız mı? Peki bu nasıl olur? Çok fazla okumaktan zavallı aklını mı kaçırdı diyorsunuz? Bilakis işte tam bu noktada bize Edward Packard'ın hayalgücüne şapka çıkarmak düşüyor. Hadi gelin daha da açalım nasıl oluyormuş tüm bunlar.

Türkiye'de Macera Tüneli adıyla 1980'lerde yayınlanan serinin orijinal adından da kitabın içeriğini anlamak mümkün: Choose your own adventure! ( yeahhh! that's it!)
Wikipedi'dan öğrendiğimize göre 1979 ve 1998 yılları arasında Bantham Books tarafından yayınlanan ve 250 milyonun üzerinde satış yapan seri 200 kitaptan oluşmakta, maalesef  Türkçe'ye sadece 30 tanesi çevrilmiş.Ve yine maalesef basımları bulunmadığı için şu an bu kitapları ancak sahaflardan tedarik edebilirsiniz. Ha olur da bir yerde gözünüze ilişiverirse benden söylemesi hiç düşünmeden kapın hemen!

Gelelim kitaplarda kendi serüvenimizi nasıl yaşadığımıza. Her şeyden önce kitabın baş kahramanı sizsiniz. Okuduğunuz neredeyse her sayfanın sonunda size aşağıdaki gibi seçenekler sunuluyor ve cevabınıza göre farklı sayfalara gidiyorsunuz ve seçeneğinize göre de kitabın sonu değişiyor.


Şu an okuduğum Uzay Dışında Yolculuk'ta sayabildiğim kadarıyla 15 tane son vardı ve bu 15 farklı sona daha fazla sayıda kombinasyonla, birçok değişik serüven yaşayarak ulaşabiliyorsunuz. Kitaptaki tüm sonlara ulaşabilmek için sayfalar arasında ayraç olarak kullandığınız parmaklarınızın bir süre sonra yerini dahi kaybediyorsunuz. Ara sıra sayfa altlarında yer alan  'hadi size ateş edilmeden hemen 53.sayfaya geçin', 'kaybolduğunuz uzayda eve dönebilmek için sadece 3 saniyeniz var hadi hemen 16.sayfaya!' gibi yazılar ise zaten sayfaların arasında  karışan yerini kaybettiğiniz parmaklarınız yanı sıra heyecandan elinizi ayağınızı da birbirine karıştırıyor.


Anlatıma gelirsek; evet kitabın anlatımı çok duru, gayet akıcı ve haklı olarak çocukça ama bu benim serinin diğer kitaplarını da bulup almamı engelleyebilecek mi? Tabiki  kocaman bir Haayıııııır! Bulduğum yerde yapışacağım kitaplara, düşünün artık ne derece olduğunu.

Bu kadar açıklamadan sonra kitabın konusuna dönmeye gerek var mı bilmiyorum, açıkçası amacım daha çok seriyi tanıtmaktı. Hoş ,1980'ların sonu ve 1990'ların başında Türkiye'de çocuk olmuş birçok kişi eminim bu seriyi zaten çok yakından tanıyor, maalesef ben çocukluğumda tanışamadığım bu seriyle ancak tanışma şerefine erdim. Benim gibi geç kalanlara tanıştırma, zaten yakından tanıyanlara ise hatırlatma ve nostalji yapma mahiyetindeki yazıma, bu yazımdaki amacıma ulaşmış olmam sebebiyle son verirken, madem çocukluğumuza gittik o halde kitap hakkındaki önerimi de tüm zamane pokemon sever çocuklarına yaraşacak şekilde sunuyorum:

bu öneri benden ;
'kendi yazdığım kitabım olmasa da o son benim istediğim gibi olacak! kitaptaki olaylarda benim de sözüm geçecek!'  diyen tüm okurlara gelsin!


(evet beyler paint'te yaptım bir sorun mu var? )

Yorumlar

  1. resmi olarak bu seriyi tamamlamaya karar verdim incelemeniz için çok teşekkür ederim takipteyim :)

    YanıtlaSil
  2. umarim tamamlayabilirsiniz, fazla fazla bulursaniz haber verirseniz sevinirim:( ben tesekkur ederim guzel okumalar dilerim:)

    YanıtlaSil
  3. böyle sahaflara gidip hiç bir yerde bulamıycağın kitaplar bulmayı çok severimmmm:)
    sende böyle güzel bir kitap bulabildiğin için çok şanslısın:)
    umarım devamı da gelir:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de sahafı normal kitapçılardan daha çok seviyorum resmen keşfedilmeyi bekleyen hazinelerle dolular :) bu da keşfettiğim en güzel hazinelerden biriydi en güzel keşifleri yaptığım sahafım kapandı ne yazık ki artık başka sahaflarda devam edeceğim yoluma :) ve eveeet çok şanslıyım yine de darısı başına :))

      Sil
  4. http://s16.postimg.org/508pwjrhh/217.jpg

    "Seri 200 kitaptan oluşmakta, maalesef türkçeye sadece 30 tanesi çevrilmiş". Yalnızca 20 kitap yayımlandı maalesef!

    Hepsi bende var ve ilk üç kitabı tarayarak "pdf" olarak paylaştım. Pdf olarak okumak isteyenler Kitap Hobim sitesinin Çocuk Kitapları bölümünden indirip okuyabilir. Zaman içinde hepsini paylaşmayı düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ooo çok harika gerçekten tebrik ediyorum sizi paylaşımınız için ve buradan haber vermeniz de ayrı bir incelik :) 300 kitabın sadece 20 sini çevirmeleri gerçekten üzücü, halbuki çocuklar için gerçekten faydalı olacak bir seri, üstelik yetişkinler için de ayrı bir eğlenceli :)

      Sil
    2. Zamangezgini 20 kitaplık serinin tamamını tarayabilseniz o kadar müteşekkir olurum ve emin olun biçok kişi size müteşekkir olacaktır.Baskısı olmaması dolayısıyla piyasada bulunmaması çok can sıkıcı. Böyle değerli bir hazineden çocuklarımızı mahrum mu bırakacağız?

      Sil
  5. Merhabalar,
    Burada bahsettiğiniz kitaplar ile aynı mantıkta olacak şekilde bir hikaye yazdım. Adı: Hayvanat bahçesi macerası. Şimdilik android uygulaması şeklinde markette yayınladım. Linki: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ionicframework.coon866068
    Kitap bir yandan ingilizceye çevriliyor bir yandan da iosta yayınlanmaya hazırlanıyor.
    Bunu yazmaktaki amacım çocukların hem hayvanları öğrenmesi hem de kendi kararlarını verme yetilerini kazanması. Ayrıca tablet veya telefon kullanırlarken okunma alışkanlıkları kazanmaları. Bu uygulama/kitap ile ilgili bir yazı yazabilirseniz çok sevinirim. Sormak istediğiniz herhangi bir soru olursa elimden geldiğince yardımcı olurum. Teşekkürler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KİTAP 15 # SİLO - HUGH HOWEY

KİTAP 48 # AZİZ SANCAR VE NOBEL'İN ÖYKÜSÜ - ORHAN BURSALI