KİTAP 6 # ZAMAN MAKİNESİ - H.G. WELLS





ZAMAN MAKİNESİ/ THE TIME MACHINE

Herbert George Wells

Arunas Yayıncılık
Çizimler: Rajesh Nagulakonda
Uyarlayan: Lewis Helfand
Çeviri: Deniz Işıltan
basım: 2010

       Bilim kurgunun ilkleri hatta kurucuları denilince akla gelen ilk isimlerden birisidir; Herbert George Wells..Ama biz onu daha çok 'he ge wells' olarak biliriz , malum önismi gördüğümüz kadarıyla kitaplarında hep kısaltılmış şekilde yazılıdır. 'Zaman makinesi' adlı Arunas yayıncılıktan çıkmış bu çizgi romanımızın ilk sayfasında ise, bilim kurgu ustasına saygıda kusur etmemek adına yazarın isminin açılımının yanısıra yazarın hayatı hakkında bilgiler de buluyoruz.Buradan yazarın Zaman Makinesi adlı romanının 1895 yılında yayımlanmış ilk büyük romanı olduğunu öğreniyoruz.Aynı zamanda yazarın sadece bilim kurgu değil başka alanlarda da yazılar yazdığını anlıyoruz:

''En ünlü çalışmaları bilimkurgu tarzında olsa da, Wells hayatının ileriki bölümlerinde zamanının büyük kısmını politika,toplum ve dünyanın geleceği ile ilgili tahminlerini içeren eserler yazmakla geçirmiştir.Ölümüne kadar yazmaya devam etmiş,79 yaşında ,1946 yılında vefat etmiştir.''

       Yazarın hayatına dair var olan bilgiler üzerinde durmamın nedeni ise, böyle bir bilimkurgu kitabının yazıldığı bu ilk zamanlarda, yazarı bu tarz kitaplar yazmaya iten hayalgücünün ve bilgilerinin oluşum sürecini görmek.Okuduğum çizgi romanda yer alan yazar hakkındaki bilgilerden bunu tam olarak anlayamasam da bazı ipuçları elde ediyorum.Mesela; okumaya çok düşkün olan yazarımız; ailesinin çektiği maddi sıkıntılar yüzünden gençliğinde; çalışmak zorunda kaldığı birçok geçici iş ve okul arasında mekik dokumuş; çıraklıktan tuhafiyeciliğe, tezgahtarlıktan kimyagerliğe kadar bir sürü değişik işte çalışmış.

Çizgi romanımızda yer alan zaman makinemiz de budur!

       Kanaatimce yazarın bu kadar çeşitli işte çalışması, aynı zamanda okumaya düşkün olup eğitim hayatına da devam etmesi, gerek hayalgücünü beslemiş gerek bu hayalgücünü var olan altyapısıyla, iyi bir kurguyla şekillendirip akıcı bir dille yazıya dökmesini sağlamış.Belki yazar gerçekte hiçbir zaman bir zaman makinesi ile seyahat etme fırsatı bulamadı ( tıpkı bizim gibi) ama hayalgücü ve bilimin iç içe geçip ilk kurgularını oluşturmaya başladığı o tarihlerden bu zamana okunagelen kitaplarıyla adını ve eserlerini bu zamana kadar getirmeyi başardı ve bundan sonra da ismini başharflerle yazdığı bilimkurgu alanında ilklerden biri olarak hep hatırlanacak ve okunacak.

      Çizgi romanımıza gelirsek, ben kurgu yanısıra uyarlamayı ve çizimleri çok beğendim, çizimlerin ve kurgunun içinde kayboldum.Hele sınav zamanları kafamı derslerim haricinde uzun soluklu kitaplara veremeyen benim gibi okurlar için arada kafanızı dersten yahut meşgul olduğunuz işten kaldırıp ufak bir yarı fantastik yarı bilim kurgusal bir maceraya çıkarak rahatlamanızı sağlayacak hoş bir çizgi roman.
yaratık golluma ne kadar da benziyor değil mi? ya da bana mı öyle geldi?

Konusuna değinmeme bilmem gerek var mı? Ama kısaca değinirsek sizin de tahmin ettiğiniz gibi kitabımızda bir zamanyolcusu ve onun zamanda yolculuk etmesini sağlayan icat ettiği zaman makinesi mevcut, buraya kadar her şey bildiğimiz ve tahmin edeceğimiz gibi ama kitabın yazıldığı zamanlar için hayalgücü, bence ileri bir noktada. Ayrıca devam eden sayfalarda, yolculuk ettiğiniz zamanlarda karşılaştığınız olaylar ise işte kitabın en zevkli ve en merak uyandırıcı kısımları! Bu noktada doğabilimlerinin de kurguya katıldığını görüyorsunuz ve gerçekçilik daha da fazla artıyor.



      Çizgi romanını sevdiğim bu kitabın en kısa zamanda basımı tükenmiş olan roman halini de sahaflardan tedarik edip okumaya çalışacağım.Sizler de ister bu halini ister roman halini okuyabilirsiniz.

      Son olarak kitabı idefix'teki bahar kampanyasından sadece 3 tl ye aldım, bu fiyata böyle bir kitap kesinlikle kaçmaz! kampanyanın da bugün son günü, eğer son dakika alışverişinizi yapıyorsanız sepetinize bu kitaptan bir tane eklemeyi unutmayın:)

       Veee yazıma son vermeden önce; H.G. Wells'in henüz okumaya fırsat bulamadığım, 1.baskısını Şubat 2013 tarihinde yapmış ve Maya Kitap'tan çıkmış; Edebiyat tarihinin ilk distopyası: 

''EFENDİ UYANIYOR'' 

adlı kitabını herkese tavsiye ediyorum,en yakın zamanda onu da blogumda yazacağımdan şüpheniz olmasın:)

Herkesee boool bool okumalı günler diliyorummm...:)

Yazarın okuduğum / başta okumak istediğim önerebileceğim kitapları: / Efendi Uyanıyor, Dünyaların Savaşı, Duvardaki Kapı,Görünmez Adam ve Zaman Makinesi.



Yorumlar

  1. Romanını okumuş ve çok beğenmiştim. O dönemde bu hayal gücü ve aslında altında yatan bir ironi. Keşke daha uzun olsaydı dediğim nadir kitaplardan. :) Dünyaların Savaşı da elimde henüz başlayamadım.

    YanıtlaSil
  2. ben de bayıldım desem yalan olmaz, hala etkisindeyim diyebilirim gelecek konusundaki hayalgücüne hayran kaldım ama keşke daha uzun olsaydı dediğiniz gibi :) bu arada dünyaların savaşını kesinlikle okuduktan sonra yorumlamanızı bekliyorum:)

    YanıtlaSil
  3. İnşallah en kısa zamanda okuyup yorumlarım. :) Efendi Uyanıyor'u ben de merak ettim. En kısa sürede yazmanızı bekliyorum. :)

    YanıtlaSil
  4. inşallah ben de onu okur ve yazarım en kısa zamanda böylece h.g wells ı tam keşfetmiş oluruz:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KİTAP 15 # SİLO - HUGH HOWEY

KİTAP 3 # MACERA TÜNELİ 4- UZAY DIŞINDA YOLCULUK- EDWARD PACKARD

KİTAP 48 # AZİZ SANCAR VE NOBEL'İN ÖYKÜSÜ - ORHAN BURSALI