KİTAP 29 # ÜÇ ROBOT YASASI - ISAAC ASIMOV

     


ÜÇ ROBOT YASASI

/ THREE LAWS OF ROBOTICS

Isaac Asimov

Konuk: Arthur C. Clarke

Çeviri: Gönül Suveren
Altın Kitaplar Yayınevi

Tür: Bilim Kurgu
222 sayfa

       Merhabalar ,
       Biliyorum uzun zamandır blogu ihmal ettim, iyi mi ettim? tabiki hayır. Kaç defa girip yazmaya niyetlendim ama hayatımın geçiş dönemlerinden birinde olduğum için kafamı toplayıp adamakıllı iki kelimeyi bir araya getirmeyi beceremedim. Daha sonra stajım başladı ve bırakın kitap okumayı uyumak için bile zor vakit bulur oldum. Yoğun ve yorucu geçen bu süreç şu an daha da oturmuş durumda. Bu sayede kitap okumaya tekrar başladım ve inanın yaşadığımı tekrar hissediyorum. Neyse daha bıdı bıdı yapmadan, meramımı anlatmış olmanın verdiği rahatlıkla yeni dönemin ilk kitabına giriş yapmak istiyorum.

       Kitabımızın adı; 3 Robot Yasası. Kitabımıza adını veren bu 3 yasası da nedir? diye sorarsanız kitabın girişinde sorunuzun cevabını kolaylıkla bulmak eminim sizi de beni ettiği gibi tatmin edecektir:


3 ROBOT YASASI

1-Bir robot, bir insana zarar veremez. Ya da hareketsiz kalarak bir insanın zarar görmesine neden olamaz.

2-Bir robot, insanların verdikleri emirlere uymak zorundadır.Ancak bu emirler Birinci Yasa'yla çeliştiği zaman durum değişir.

3-Bir robot, Birinci ve İkinci yasalarla çelişmediği sürece varlığını korumak zorundadır.

       Daha önce Asimov'un ''Ben, Robot'' adlı kitabını okuyanlar yahut bir Asimov hayranı olanlar eminim ki bu 3 yasaya aşinadırlar.Geleceğin gelişmiş robot sanayinde eminim bu yasalar bir şekilde uygulanacaktır.Bu cümlemden günümüzdeki robot sanayinin gelişmiş olmadığı anlamı çıkarılmasın sakın. Şu an da robotlar çevremizi sarmış durumda. Şu an size bu yazıyı ulaştırmamı sağlayan bilgisayarlar, bir bilgisayar kadar fonksiyona sahip cep telefonları vs bunların hepsi birer robot. Ama kanaatimce, 3 robot yasasının asıl işleyeceği robotlar, daha komplike, daha çok bize benzeyen ve iyi birer taklitçi hatta taklit olmaktan öte biyolojik insanın ikamesi olabilecek kadar ileri gidecek olan robotlardır.Hatta bakarsınız zamanla  insanlar biyolojik varlığının dezavantajlarını yenmenin çaresini robotlaşmakta bulurlar belli mi olur? John Scalzi'ye ait ''Yaşlı Adamın Savaşı'' adlı bilim kurgu serisini okuyanlar ne demek istediğimi daha iyi anlayacaklardır.

      Kitaba döndüğümüzde, kitap 8 öyküden oluşmakta. Kitabın ismi ise sizi kesinlikle yanıltmasın zira kitap robot öykülerinden oluşmuyor. Ne diyeyim 3 Robot Yasası ismini pek hak eden bir kitap olmamış. Zira ''Ben, Robot'' adlı kitaptaki gibi 3 robot yasasının çelişkilerine, çıkmazlarına değinen, işi matematiksel bir mantıkla çözümleyen bir kitabı karşımda bulacağımı sanmıştım ama daha çok karşıma çıkan bilimsel buluşların buluşu yapan kişilere getirebileceği tehlikeler , kehanet ve bilimin kesişme noktalarında kalan gerçekler, gezegensel seyahatlerde ve insan yaşamına en uygun olduğu keşfedilen gezegenlerde insanların karşılaşabileceği sıkıntılar gibi konular oldu. Beğenmedim mi? Aksine hepsini birbirinden çok sevdim. Ama işte o isim yok mu o isim! Bende çok farklı bir beklenti oluşturdu. Sizde de oluşturmasın ve kitabın tadını zevkle çıkarın diye söylüyorum bunları.

      Haa unutmadan kitaptaki en sevdiğim iki öyküden biri de Arthur C. Clarke amcamıza ait. Evet evet yanlış okumadınız, kitapta ilerlerken kendisi de hop diye bir anda önümüze çıkıp bizi şaşırtıyor ama öyle böyle bir şaşırtma değil, yani utanmasa Asimov'un konuğuyum haddimi bilip ev sahibine ayıp etmeden hikayemi anlatıp gideyim demeyecek, bildiğiniz rol çalacak ama Asimov amcamız da çok uyanık hani, öyküleriyle öyle bir fırtına estiriyor ki Arthur dayımıza hiç göz açtırmıyor. Yanlış anlaşılmasın, üstadlarımız tüm bunları fairplay'e hakkını verecek dostça bir dayanışma içinde, okura bilim kurgu şöleni yaşatarak gerçekleştiriyorlar.( Asimov ne adamsın valla! Yine gidip bölüm değiştiresim, yeniden üniversite okuyasım geliyor. İşte beni kötü etkileyen tek yönü de budur.)

     Kısaca okuma hevesimi geri getirip beni boğulduğum yorgunluğumdan çıkarıp, ayaküstü dünya üzerine kondurmak yerine bilim kurgunun eşsiz sınırsızlığında uçuran bu kitaba bayıldım. Uygun fiyata bulabiliyorsanız alın ve mutlaka okuyun, bulamıyorsanız da asla pasta yiyin demeyeceğim Bir kütüphanelere göz atın iyisi mi. Olmadı bir şekilde karşınıza çıkarsa sakın ha ıskalamayın bu kitabı. Benden şimdilik bu kadar.
Herkese keyifli okumalar diliyorum.


Son olarak sizlere yeni bir blogu tavsiye etmek istiyorum ; kendisi sıkı bir okur, yazar, araştırmacı, bilhassa tarih, antropoloji, mitoloji konularına fazlasıyla ilgili. Bu konularda bir blog arıyor lakin bulamıyorsanız artık dert etmeyin sayemde bulmuş oldunuz. Güzel okumalar efenim ;)

http://ulugbeyrasathanesi.blogspot.com.tr/


Yorumlar

  1. Uzun zamandır yoktun mesaj atacaktım beni o kadar gaza getirdin blog için bıraktın mı yazmayı diye :) Okuduğun kitaplarda en son mülksüzleri görmüştüm onu bekliyordum aslında yazı olarak bu süpriz oldu. Asimov amcamızı bizde okumaya başlayacağız sizlerin sayesinde, aynı zamanda meslektaşmışız bu daha da ilgimi uyandırdı. Tekrardan yazdığını görmek güzel. Bu arada o arkadaki vakıf serisi bazılarının iştahını kabarta bilir :)

    Benim blogumu da tanıttığın için teşekkür ederim. Acemi olduğumun için okuduğum kitaplar ve konular hakkında bilgi vermeye çalışıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabaa:) zamanim yoktu pek ilgilenemedim blogla ama ozlemisim cok aman zamanin oldugu muddetce sen de ihmal etme blogunu :) Asimov usta adam gercekten yazdiklarini okurken zevk almamak elde degil ve mulksuzleri de yakin zamanda tanitirim en son okuduklarimi tazeyken yazayim dedim baya var bloga girmem gereken kitap :) ayrica acemilik hususunu bilemem ama arastirmaci ruhu tasimak onemli ve bu anlamda okudugun kitaplar gercekten ilgi cekici ve dolu kitaplar :) ve her zaman beklerim saygilar :)

      Sil
  2. Senin okuduğun kitaplara bayılıyorum ben yaaa. Bide sana ödül verdim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabaaa :)) odul icin coook tesekkur ederim simdi blogunuza ugrayip odulumu alip odulu evine getirecegim :D ve cok tesekkur ederim ortak kitap zevkimizin olmasina cok sevindim ;)) sevgiler ;)

      Sil
  3. Sonunda döndünüz. Hoş geldiniz. :) Yazılarınızı okumayı özlemişim. Umarım artık arayı uzatmazsınız. Çok güzel bir yazı olmuş. Isaac Asimov merak ettiğim bir yazar, özellikle de Vakıf Serisini merak ediyorum ama bilim kurgu alanında kendimi biraz daha geliştirdikten sonra okumayı düşünüyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabaaa :) ben de blogu cok ozlemisim ayni sekilde yazi yazmayi da yazilari okumayi da :) bu aralar talihsizlik basimi birakmiyor , iki uc kitap daha gireyim dedim bilgisayarima sag olsun virus bulasmis salgin mevsiminden dolayi sanirim :p o yuzden bir yaziyi da zorla girebildim onu bir halledeyim arka arkaya girmeye calisacagim haftasonlari :) ve vakif serisini ben de merak ediyorum bir baslayamasim bitecek diye de baslayamiyorum ne yalan soyleyeyim :) ve bilim kurgu bagimlilik yapiyor insanda aman dikkat diyeyim :)

      Sil
  4. Kitabın fotoğrafı da çok tatlı olmuş, o ne güzel ayraç =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Simdi boyle guzel bir ovguye karsilik ayraci yapan kisi olarak ovunme hakkim var degil mi :p cok cok tesekkur ederimm ;)

      Sil
  5. ayyyy biliyo musuun asimov dünyadaki en üretken yazarlardaan: george simenon gibi balzac gibi. :))) şimdi seni son yazıma koycam kiiii daha çok kişi tanısın amaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet ama maalesef böyle üretken bir yazarın kitapları ülkemizde sınırlı sayıda, çoğunun basımı yok ne kadar üzücü bir durum değil mi? :) veee çok teşekkür ederim güzel düşünceniz için ;))

      Sil
  6. NE güzel ayraç, ben de sevdim. :)

    Deep beni de tavsiye etmiş ve öykümü. Ben de başka kimleri yazmış derken buldum burayı. :) O halde ben de beklerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederimm :) ben sizin blogunuzu ziyaret ettim ve gerçekten farklı, bol çeşitli herkese hitap eden bir blogunuz var ellerinize sağlık, izlemeye de aldım bundan sonra takip edeceğim :)

      Sil
  7. yazın çok güzel olmuş ellerine sağlık ,nerelerdeydin özlettin kendini:)
    Bu arada arka fondaki vakıf serisine bittim listemde olmasına rağmen bir türlü okuyamadım cesaretimi toplayıp ,okuyacağın zaman haber verde birlikte okuyalım yoksa bir türlü gelmiycek sıra:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim ben de çok özledimm :) stajım başladı gün boyu yoğunum o yüzden vakit bulamıyorum yazmaya malesef :( oo ben de cesaret edemiyorum bitecek diye korkuyorum ama başlayalım bence birkaç aya bu güzelliklerden mahrum kalmayalım ha tabi son iki kitabı bende yok orası ayrı sıkıntı :) :)

      Sil
  8. Merhabaaa :) Uzuun süredir bloguna girmemiştim. Yazılarını o kadar özlemişim ki. Böyle bloguna girince bir dostumun evine girmiş gibi hissettim ;) Artık her yazını okumayı ve her birine yorum yapmayı kendine görev bilmiş takipçin geri geldi aslaflfks :Dd

    Seni de tekrar bloguma beklerim..

    http://gokyuzunekarsihayaller.blogspot.com.tr/

    Keyifli okumalar, stajında ve tüm hayatında başarılar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar ben de uzun zamandır girmediğim gibi bloga sizin de uzun zamandır yazı yazmadığınızı görmüştüm en son ve ben de uzun zamandır görmediğim bir dostumun yıllar sonra misafirim olması kadar sevindim, hoş geldinizzz :) ve çok teşekkür ederim güzel düşünceleriniz bile yeter ;)
      Ben de kapınızı çalacağım, sizin de hayallerinizin gerçek olmasını ve gökyüzüne karşı her daim mutlulukla bakmanızı dilerim, keyifli okumalar ;)

      Sil
  9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  10. meehaba vakıf serisini arıyorum acaba satarmısınız

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KİTAP 15 # SİLO - HUGH HOWEY

KİTAP 3 # MACERA TÜNELİ 4- UZAY DIŞINDA YOLCULUK- EDWARD PACKARD

KİTAP 48 # AZİZ SANCAR VE NOBEL'İN ÖYKÜSÜ - ORHAN BURSALI