KİTAP 38 # BİNBİR GECE POLİSİYELERİ 1 - ROBERT LOUIS STEVENSON


BİNBİR GECE POLİSİYELERİ 1
( THE ARABIAN NIGHTS )

Robert Louis Stevenson

Çeviri: Feyza Göçer


Labirent Yayınevi

Tür:  Öykü / Polisiye 
316 Sayfa

   Robert Louis Stevenson. Evet ismi çok tanıdık değil mi? Çünkü onu zaten tanıyorsunuz. Nereden mi? Hah evet şimdi hatırladınız. Robert Louis Stevenson, sizin de hatırladığınız üzere 'Define Adası' ve 'Dr. Jekyll ve Mr. Hyde' adlı o ünlü romanların yaratıcısı İşkoçyalı yazar.

      Peki bu kitabın adını daha önce duydunuz mu? Amaan canım siz de, 'ben duydum, hatta okudum' artistliğini yapma gibi bir niyetim yok. Soruyorum çünkü ben de duymamıştım birkaç hafta öncesine kadar. Bir gün D&R da dolaşırken mono bir şahıs olarak kendimle şöyle bir diyaloga girdim:

   '' Len ben neden sapıklar gibi aynı kitapların etrafında dolanıp dolanıp duruyorum? Burası kitapçı değil mi? Evet kitapçı. Ee buradaki her kitabı biliyor musun? Saçmalama tabiki bilemezsin, katalog musun sen? Neyse kısa kes de konuya gel. Madem burada bilmediğin onca kitap var, ya onların içerisinde henüz bilmediğin, keşfedilmeyi bekleyen hazineler varsa? Tabi olm ya!! Ben bunu neden daha önce düşünemedim? Düşündüm ya işte! Aa evet düşündüm. Daha önce demiştim ama. Tamam. Hadi o zaman bir keşif yapalım! Yapalımm!'' ( Yok yahu şizofren değilim sadece arada kendimle anlaşamıyorum o kadar. Ne yani? Sizin de başınıza gelmiyor mu bu durum? )

   İşte o keşiflerde en az bir düzine kitap okunacaklar listeme iyi bir sıralamayla giriş yaptı. 2 ciltlik Binbir Gece Polisiyeleri'ni de bu sayede öğrendim, tabiki kitabın yayıncısı Labirent Yayınevi'ni de aynı şekilde. Labirent Yayınevi gördüğüm kadarıyla polisiye okurlarının ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılayacak hatta ummadıklarını bulduracak kadar iyi polisiyeler yayımlayan bir yayınevi. Osmanlı polisiyelerinden tutun da dünyada Sherlock Holmes kadar isim yapmış ancak popüler kültür heveslisi ülkemde pek fazla ilgi görmemiş birçok değerli polisiyeyi de okurlara kazandırmış, kısacası çok güzel işler başarmış bir yayınevi. Bundan sonra elimden geldiğince kitaplarını alıp okuyacağım bir yayınevi. Tavsiye ederim açın bir bakın araştırın siz de.

    Kitaba gelince henüz daha ilk cildini okudum ve çok beğendim. Yani beğendim dediysem hemen beklentiniz tavan yapmasın. Zira karşınızdaki eser günümüz klasik polisiyeleri kadar uzun soluklu, ilginç entrikaların döndüğü, sonunda okuru afallatmak için binbir takla atılması gerekmiş kitaplardan biri değil. Gayet sade, mütevazi, kendi halinde rahat okunur bir kitap. Hop şimdi de kitabı yerlerde paspas yapmayın. Ben kitabı tam oranında buldum. Güzel bir yemek sonrası yenen sütlü tatlı hafifliğinde ama bir baklava kadar da emek verilmiş, kaliteli ve hakim bir dille yoğrulmuş, akıcı bir usluba sahip bir kitap.

     Kitap, kendi içlerinde birbiriyle bağlantılı ''İntihar Kulübü'', ''Raca'nın Elması'' ve ''Bağlantıdaki Köşk'' olmak üzere 3 hikayenin derlemesinden oluşuyor. Kitaptaki bağlantıları Binbir Gece Masallarındaki gibi düşünebilirsiniz. Aslında her masalın içinde bir masal var ancak her masal bir şekilde ya anlatıcısına yahut söz konusu olaya bağlı. Burada da bir Arap anlatıcı var ve olaylar ya Bohemya Prensi ve yardımcısı etrafında geçiyor ya da bağımsız bir kurgu başka bir kurguyla birleşerek devam ediyor. Kitabın orijinal adı da bu noktada size fikir verebilir : ''The New Arabian Nights''.

    Kitabın henüz 1. cildini okudum. Robert Louis Stevenson'a has o esrarengiz, gizemli ama aslında gizemli olmayan, kendince gayet açık ve makul bir açıklamaya sahip durumlar, ilginç karakterler bu kitapta da mevcut ama farklı bir tarzla. Her koşulda bir polisiyenin olmazsa olması merak güdüsünün canlı tutulması bu kitapta da var mı? Evet var. Ancak kitaptan bir Agatha'dan yahut Grange'dan beklediğiniz akıcılığı, yaşadığınız şaşkınlığı, heyecanı size yaşatmasını beklemeyin. Hele en büyük sıkıntıyı hikayelerin sonunda yaşayacağınızı belirteyim, zira alışkanlık kazandığımız, her ne kadar beklemediğimizi iddia etsek de beklediğimiz o sonlar yok bu öykülerde, kitabın özgünlüğü biraz da burada.

    Yalnız Robert Louis Stevenson'a hayranlığım bu kitapla tam anlamıyla pekişti. Yazarın kelimelere hakimiyeti, duygu ve düşünceleri okura aktarırken kurduğu cümleler o kadar mükemmel ki, yazarın bir sözlük yuttuğunu düşünmemek elde değil. Ancak konu ve kurgular açısından yukarıda yaptığım açıklamaları yinelemekten öte geçemeyeceğim.

    Bu arada kitapta yer alan ilk hikaye ''İntihar Kulübü''; İthaki Yayınları'ndan ayrı bir kitap olarak taze taze basıldı. Bu iki kitabı almadan önce İthaki'den çıkan ''İntihar Kulübü'' adlı kitabı alarak, fikir sahibi olabilir ve daha sonra Binbir Gece Polisiyeleri'nin 2 cildini edinebilirsiniz. 

   Keyifli okumalar efenim.

Yorumlar

  1. Geçen aylarda Dr. Jekyll ve Mr. Hyde'ın dizisi başlamıştı. Bende onu görerek acaba kitabı tekrar okusam mı diye düşünürken blogda bu yazıyı görüp okudum. Ne tesadüf demiştim ama yorum yazmam uzun zaman aldı :) Benim için eskilerin içinde hoşuma giden hikayelerden bir tanesidir. Zaten oldum olası deli,çılgın bilim adamlarına sevmişimdir. Gerçi burada karakter Doktor muydu bilim adamıydı onuda tam hatırlamıyorum. Gerçi hikayenin geçtiği zamanda ikiside birbirine girmiş halde olabilir. Bende bu yazarın sadece Dr. Jekyll ve Mr. Hyde kitabını biliyordum. Define adasının bu yazarın olduğuna hiç dikkat etmemişim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Epichan :)
      Peki Dr. Jekyll ve Mr. Hyde'ın yazarın aslında bir kabusundan esinlenerek yazdığını biliyor muydun? Ben de yakın zamanda öğrenip 'vay be, tam bir kabus' demiştim :) Ben de bu tarz çılgın bilim insanlarına dair kitapları seviyorum, bilmiyorum belki okumuşsundur, okumadıysan eğer H.G. Wells'in 'Görünmeyen Adam' kitabını da tavsiye ederim. O da aynı bahsettiğimiz tarzda :)
      Algıda seçicilik zamanla değişiyor, 'Define Adası' ile tanıdığım Stevenson başka, bu kitapla tanıdığım başka oldu. Haliyle insan ilk başta bir bağlantı kuramıyor, ama bilgi hafızasına artık yazarlarının aynı kişi olduğu yerleşiyor. :)

      Sil
    2. Bu tür eski kitapları hep küçükken karşılaştığımız için hep kısaltılmış baskılarını okumuşuzdur. O zamanlarda bu kadar dikkatli bir okuyucu olmadığım (hatta okuyucu bile olmadığım) için, okuduğum yazarın diğer romanları neymiş, neden yazmış falan diye araştırmıyordum tabi. Rüyada çıkması şaşırtmadı beni öyle ilginç şeyler var ki rüyada gerçekleşen. Görünmez adamı tabi yine kısaltılmışını okuyup, filmini izlemiştim. Ama bu sene tam baskısını okumak için listeye attım. Bunun yanında Wells'in Dr. Moreau da sevdiğim karakterlerinden.

      Sil
    3. Evet zamanla okudukça öğreniyoruz :) Ben de birçok kitabı kısaltılmış versiyonundan okudum ama şimdi zaman buldukça tam metinlerini okumaya çalışıyorum tekrar :) Evet Dr. Moreau'nun adasını ben de çok okumak istiyorum ama baskısı olmayan kitaplardan biri, pdf okumak da istemiyorum ne yalan söyleyeyim. İthaki Yayınlarına mesaj attım tekrar basıp basmayacaklarını öğrenmek için, sağ olsunlar cevap vermeye bile tenezzül etmediler. Kitabın filmi de var bu arada, okuduktan sonra izlemek güzel olabilir :)

      Sil
    4. Ben zaten ilk filmi ile tanıdım bu karakteri :) Kitap gerçekten nadire düşmüş. Böyle nadir romanlar için tavsiyem kindle almanız. Hem yabancı dil romanlara çok ucuza ulaşmayı hemde böyle baskısı tükenmiş uçuk fiyatlara satılan kitapları okumayı sağlıyor. Gözleri de bilgisayardaki gibi yormuyor.

      Sil
    5. Aslında bir senedir Kindle'ım var, toplam 20 kitap anca okumuşumdur :) Hala basılı kitabı arıyor ellerim, Kindle'dan da okumak çok zevkli ama sayfa fetişi bende de var sanırım vazgeçemiyorum hala :) Ama oradan okuyacağım, konuştukça daha da merak ettim kitabı, en iyisi onu da okumaya başlayayım :)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KİTAP 15 # SİLO - HUGH HOWEY

KİTAP 3 # MACERA TÜNELİ 4- UZAY DIŞINDA YOLCULUK- EDWARD PACKARD

KİTAP 48 # AZİZ SANCAR VE NOBEL'İN ÖYKÜSÜ - ORHAN BURSALI