KİTAP 27 # EROİN GÜNCESİ - KANAT GÜNER



EROİN GÜNCESİ

Kanat Güner

Era Yayıncılık
3.Baskı Eylül 1997

Tür: Günlük, Otobiyografi, Anı
116 Sayfa

--------DİKKAT ------------------------------------------------------------------------------------
KİTABIN +18 OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM LÜTFEN YAZININ DEVAMINI BU UYARIMI DİKKATE ALARAK OKUYUNUZ ----------------------------------------------------------------


   ''Hey Millet, Ben ölmeye karar verdim, niye biliyor musunuz, çünkü yaşım 27'ye geldi dayandı, benim gibiler daha fazla yaşamamalı. Allah korusun, ya ölmeye değil de üremeye karar verseydim! Neyse ki aklım hala başımda, sahneye girmem gereken yeri ayarlayamadım ama çıkmam gereken yeri biliyorum. Kendinize iyi bakın, kötü alışkanlıklardan uzak durun.''

    Yeraltı edebiyatına dahil olduğunu düşündüğüm ve son zamanlarda okuduğum kitaplardan beni en çok etkileyen kitap oldu Eroin Güncesi. Kitabı elime aldığım andan itibaren bir hayatın yok oluşuna , adım adım uçurumdan aşağı yuvarlanışına tanık oldum. Dur yapma! Sana ölüm yakışmaz! Evet ölüm hiçbir canlıya yakışmaz ama sana hiç yakıştıramadım! Lütfen tutunmaya devam et! demek istedim ama elimden okumaktan ve yaşananlara tanık olmaktan başka hiçbir şey gelmedi.


   Kanat Güner, 1970 doğumlu, genç bir kız; tek isteği sevgi olan bir eroin bağımlısı genç bir kız.
Şiddetli geçimsizlik içinde olan bir ailede büyüyor ve ailesinin bu geçimsizliği ileride kendisini içinde bulduğu bataklığa kayış nedenlerinden biri, belki de en önemlisi bilemiyorum. Aslında en temel sebep 'Sevgisizlik'. Bir insanın hayatta kalması için hava , su , besin bedeni için ne kadar önemliyse, psikolojik sağlığı için de 'Sevgi' o kadar önemli. Doğduğumuz andan itibaren tüm ilginin, sevginin üzerimizde olmasını isteriz. Bir bebeğin canhıraş ağlayışının sebebi budur, ya da küçük bir çocuğun etrafındaki tüm ilgiyi üstüne toplamak için giriştiği çabalar, biz büyüklerin de en büyük isteği ve ihtiyacı budur ama bunu ne bebekler ne de küçük çocuklar kadar kolay ifade edebilir ve gösterebiliriz. Çoğu zaman maruz kaldığımız sevgisizlik ve ilgisizliği başka şeylerle telafi etmeye çalışırız; kimimiz son model lüks bir araçla, kimimiz manzaralı ve güneş alan bir evle, kimimiz kariyerli yüksek bir makamla. Çoğunlukla kendimize itiraf edemeyiz de bu ilgilerin gerçek nedenlerini. Ancak çok az insan kendine gerçeği itiraf edebilir, bazı insanların ise itirafı çok sert olur kendine ve hiçbir şeyi hak etmediklerini düşünür, kendi içlerindeki karanlığa gömülür ve artık umutsuz birer vaka olduklarına kani olurlar. Bu insanların gerçeği fark edişleri çok cesurca olmakla birlikte buldukları çözüm ise ölümcüldür. İşte Kanat Güner de gerçeğin farkında, sevgisiz kaldığının ve sevginin peşinde koştuğunun onu aradığının farkında. İnsanlarda bulamadığı sevgiyi, aşkı anlık mutluluklarla telafi etmekte. Ta ki bunlar da gerçek bir sevginin yerini dolduramayıncaya dek...

''Bazen düşünüyorum da, ben annemle babamdan nefret ediyorum galiba. Onları en fazla üzen şeyin benim başıma gelen kötü şeyler olduğunu farkettiğimden beri, kendime zarar vererek onlardan intikam alıyorum. Evet öylesine nefret ediyorum ki o gereksiz ikiliden. Kendime baktıkça o ikisinin bir araya gelmiş olmasına daha fazla sinirleniyorum.''

   Kanat Güner günce şeklinde ele aldığı kitabında hayatının son demlerini ve eroinin onu ölüme giden yokuş yolda nasıl freni patlamış araç gibi ölüme sürüklediğini anlatıyor. Eroin onun  tek gerçek sevgilisi, tek aşkı. Ölümüne sevdiği tek gerçek, hayatını günden güne yok eden görünürdeki zehir. Ama asıl zehirse ilgisizlik, sevgisizlik, yanlış arkadaşlıklar, yanlış aşklar, yalnız kalışlar, kendi içindeki hesaplaşmalar, kendisini anlayan kişilerden mahrum kalışlar.

''Neden her şey güzel olmaz, yaşamak bu kadar güzelken?''

   Kanat Güner öyle boş biri değil, başta Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde okuyan bir tıp öğrencisi, bunun dışında o kadar zeki ve hayatın gerçeklerini öyle bir çıplaklıkla görüyor ki arka arkaya sıraladığı hayat derslerine itiraz etmek mümkün değil, çoğunlukla farkında olduğumuz ama susarak ve görmezlikten gelerek yok saydığımız gerçekleri karşımıza geçip yüzümüze bas bas bağırarak kulaklarımızın zarlarını yırtarcasına öyle bir haykırıyor ki kitabı okurken bu yüzden çok zorlanıyor insan. Bir tek hatası var o da seçtiği çözüm ki o da bunun farkında.

    Kitabı yazış nedeni ise, yaşadıklarının boşa olmadığını birilerinin yaşadıklarına tanık olduğunu görmek ve kendi deyimiyle hep son olarak kabul ettiği 'vuruş'ların hangisinin gerçekten son olduğunu bilecek birilerinin olması.

    Kitap gerçekten çok üzücü ve yıpratıcı, okuyan biz bu kadar yıprandıysak Kanat Güner'in neler yaşadığını tahmin etmek mümkün bile değil; ama ne olursa olsun çözüm değildi bu. Ne olursa olsun hayata sıkıca tutunmalıydı. Kendisini asla yargılayacak değilim yaptıkları için sadece hiçbir canlı ölümü hak etmez hele de böyle iğrenç bir zehirin elinden! Kendisi de hak etmemişti! Milyonlarca masum genci, insanı bu bataklıklara sokanlara, onları zehirleyerek ölümlerine ve hayatlarının eriyip gitmesine neden olanlara lanet olsun!

   Kanat Güner sadece bir sonuç; sevgisizliğin, ilgisizliğin neden olduğu eksikliği fırsat bilerek insan hayatları üzerinde ölümcül oyunlar oynayarak bir imparatorluk kuranların ve bu imparatorluğa çeşitli şekillerde bilerek ya da bilmeyerek destek olan insanların neden olduğu bir sonuç. Hatalarıyla, yanlışlarıyla yüzleşemeyen toplumun, her gün yeraltına sakladığı iğrençliklerinin artık oraya da sığmayıp yeraltından günyüzüne doğru bir kusmadır bu sonuç.

   Herkesin hassas ve duyarlı olması ve üzerine düşeni gerek eğitimle, gerek tedaviyle, gerek sevdiklerinizi gerçekten sevmek ve onlardan sevgi ve ilginizi sakınmamakla yerine getireceği bir konu. Kitap bu anlamda da bir ders niteliğinde. Bir daha böyle şeylerin yaşanmaması ve buna neden olan her pisliğin yeryüzünden sonsuza dek silinmesi dileğiyle...


böylece;


 Kanat Güner'e ait Eroin Güncesi adlı kitap Yaz Okuma Şenliğinde; Mektuplardan ya da anılardan oluşan bir kitap  kategorisinde bana da 10 puan kazandırdı.



Yorumlar

  1. Ahhh Kanat Güner!
    Ben bu kitabı lisedeyken okuyup ardından baya savrulmuştum. Çok hüzünlü gelir bana Kanatın hayatı, bilmiyorum.
    İkinci bir kitabı daha var Kanatın ama basımı yok sahaflarda o kitabı ararken Kanat'ı tanıyan bir sahafla tanışmıştım. Ölmeden önce beyazıtta kitabını yerlerde nasıl satmaya çalıştığını anlatmıştı. O Kanattan çok eşiyle samimiymiş. Ondan baya bahsetmişti. O kadar zaman geçti ki hatırlamıyorum kitapta ismini değiştirmiş Bir daha okusam yeri.
    Kitaptan kalma bir de sinirlenme nidam vardır benim "Senin göz bebeklerine raptiye sokarım"

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne guzel yazmissiniz :) kanat guner'in bu yaratici dehasi en cok hosuma giden yonu oldu kimin aklina gelirdi ki boyle bir soz? :) sinyal parasi ve kitap satarak elde ettigi paralar... ikisi de dramatik aslinda o kitaplari okumus kendini gelistirmis bu denli zeki bir insanin boyle bir bataklikta yok olup gitmesi cok trajik. diger kitabi da maalesef dediginiz gibi bulmasi zor bir kitap bulunsa da pek bir fahis fiyati var onda ne yaziyor acikcasi cok merak ediyorum. ve bu kitabi bir kez daha okuyun derim kisacik bir kitap ve kisacik ama yuku cok agir bir hayat...:)

      Sil
  2. :(( süper bir kitap tasnifi.Mutlaka okuyacağım,hem kısaymışda.Hatırlatma için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne demek yeter ki okunsun , okunsun ki bir daha boyle guzel insanlar bir yildiz gibi kayip gitmesin... ben tesekkur ederim guzel yorumunuz icin :))

      Sil
  3. Yeşil Aycı olarak bu kitabın okunması gerektiğini düşünüyorum. sevgisizliğin, ilgisizliğin sonucunda bunlar yapılıyor. :( İyi bir önlem alınmalı.Gerçekten güzel yorumlamışsın . Emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oncelikle cok tesekkur ederim :)) ve tebrik ediyorum sizi de bilhassa genclere en cok sevgiye ihtiyaci olan bu yillarda hem konu etraflica anlatilmali, aydinlatilmali hem de sevgi ve ilgi eksik edilmemeli :) saygilarimla :)

      Sil
  4. Lise ikinci sınıftayken okuduğum bir kitaptı ve gerçekten zamanında okuduğumu düşünüyorum. Özellikle gelişim ve ergenlik çağında çocukların kötü alışkanlıklar edinildiği istatistiklerle doğrulanıyor, bu tarz bir kitabı tam da böyle bir dönemde okumak ve ya okutmak oldukça yararlı olacağı kanaatindeyim.

    Yazını okurken kitabı bir daha okuyup, bir kez daha insanın hayata tutunma sebepleri olması gerektiğini ve olduğunu düşündüm. Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tesekkur ediyorum hem okumaniza hem de guzel fikirlerinizle destekte bulunmaniza :)) aslinda gencler bu tarz zararli ve olumcul aliskanliklar konusunda bu tehlikelere karsi iyi bir egitim vermek suretiyle uyarilmali ve aydinlatilmali, susarak yahut gormezden gelerek genclere hic anlatmayarak sorunu cozdugumuzu saniyoruz ama tam tersi tehlikeyi gormezden gelmekten baska bir ise yaramiyor bu, onun icin kontrollu bir egitim verilmeli genclik cagindaki genclere bu hususlarda bu anlamda katiliyorum size :)
      dunyaya bir kere geliyoruz ve ne olursa olsun kucuk de olsa buyuk de olsa hayata tutunmak icin sebeplerimiz hep var ve olmali da :) tesekkur ediyorum saygi ve sevgilerle :)

      Sil
  5. bu kitabı kaybetmeyin. bulunmuyor. baskısı yok. ve değerlendi. şu anda birkaç yüz lira oldu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gerçekten mi? neden baskısı yapılmıyor onu da anlamış değilim okumak isteyen onca kişi varken :)

      Sil
    2. Yardımcı olur musunuz? Altta da yazdım ama..

      Sil
  6. Ben kitabı uzun zamandır arıyorum ama bulamadım.Okumayı da çok istiyorum.Bana nasıl temin edebileceğim konusunda yardımcı olur musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://www.nadirkitap.com
      bu sitede var kitap arkadaşlar. beyoğlunda kayıp kitap evi ikinci el satışından aldım bende.

      Sil
    2. http://www.nadirkitap.com
      bu sitede var kitap arkadaşlar. beyoğlunda kayıp kitap evi ikinci el satışından aldım bende.

      Sil
  7. www.facebook.com/kanat.guner.042

    YanıtlaSil
  8. Bu kitabi nerden bulabiliriz

    YanıtlaSil
  9. Bu kitabi nerden bulabiliriz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sana da aynı şekilde

      Sil
    2. 05418976169 ulaşabilirsin Ücret falan istemem sadece oku ardından istersen fotokopisini çektir ama geri ver

      Sil
  10. Eğer kitabı hala bulamadıysan ve buralardaysan sana verebilirim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KİTAP 15 # SİLO - HUGH HOWEY

KİTAP 3 # MACERA TÜNELİ 4- UZAY DIŞINDA YOLCULUK- EDWARD PACKARD

KİTAP 48 # AZİZ SANCAR VE NOBEL'İN ÖYKÜSÜ - ORHAN BURSALI