KİTAP 2 # MOMO - MICHAEL ENDE / FİLM 1 # IN TIME
KİTABIN ADI: MOMO
YAZARI : Michael Ende
BASKI: 4.Basım/2011
YAYINEVİ: Kabalcı Yayınevi
KİTABA VERDİĞİM PUAN VE BEKLENTİM: 10 puan / beklentimin üstündeydi gerçekten.
Eveeet ,müsadenizle zamanınızı yeni bir yazıyla çalmaya geldim.Umarım bir sakıncası yoktur.Yoksa var mı? Bu soruya vereceğiniz cevapta, zamanın sizin için ne anlam ifade ettiği önemli tabiki. O halde soruyu şöyle sorayım: Zaman sizin için ne ifade ediyor? ( evet evet bir gazetenin adi haklısınız da ben onu sormuyorum:) )
Siz
sorunun cevabını düşünedururken şimdi değineceğim kitap ve film bize sorumuzu
cevaplamada yol gösterici olacaktır.Herhangi bir kitap ve herhangi bir film bazen birbirlerini bir kitaptan uyarlanmış bir film ve kitap ikilisinden daha iyi tamamlayabilmektedir.İşte Momo adli
kitabimiz ve In Time adli filmimiz bu önermeyi doğrulamaya aday iki örnek.Bu yüzden film ve kitabı birlikte ele almak istedim.
Öncelikle
kitabımız Momo'yu ele alalım. Kitapla tanışma firsatım bundan birkaç yıl önce çinceye merak salmamla başladı ( böyle fantastik yeteneklerim de var evet:)), ne
alaka şimdi çince mince türkçe konuş bizle dediğinizi duyar gibiyim, durun
durun anlatayım hele bir :) işte bu çincede aile isimlerini öğrenirken mama,
baba, gege, didi ( bir de içeceğimiz var bu isimde tabi), meimei vs. derken benim
kafa oldu ikilemeler ülkesi, o sırada bir de Momo'yu duydum.Lisede haftada on
saat ingilizceden sonra yeni yıla girerken her yerde yazan 'nice yıllar'
ifadesini dakikalarca nays yıllar diye okuyup ne diyo ola ki bu? diye düşünen biri
olarak haliyle çince ile haşır neşir olmuş kafam anında Momo' ya da çince muamelesi yaptı, acaba türkçesi ne ola ki? diye sorulara sarılıverdi.
Bilen bilir William Golding'in yazdığı Nobel ödüllü ''Sineklerin Tanrısı'' adlı kitap da ilk bakışta çocuk kitabı gibi görünür; ama kitabı incelerseniz, kitapta; olağanüstü durumlarda, zor koşullardan kurtuluş vaadinin getirdiği gücün elde edildikten sonra, aşırı ve adaletsiz kullanımının ve kitlenin bu güce haklı haksız, çoğunlukla boyun eğmesinin ve genel anlamda da sistemin bir eleştirisini görürsünüz.Hah Momo da işte tam bu nitelikte bir kitap.
Gelgelelim kitabımızın içeriğine;
Momo, bir amfiteatrda, halkın kurduğu bir göz odada yaşayan ve nereden geldiği belli olmayan; ancak küçük, büyük herkesin kendini yanında rahat, mutlu ve neşeli hissettiği küçük bir kızdır.Bu kızımızın bunu sağlamadaki en büyük hüneri; çoğu zaman insanların konuşmaktan kendini bile dinleyemediği bir ortamda istisnasız herkesi ağzını açmadan dinlemesidir.Büyükler konuşarak rahatlamak, küskünlüklerini gidermek; çocuklar ise daha yaratıcı oyunlar kurmak adına soluğu Momo'nun yanında alırlar.Hatta öyle ki 'Git bir Momo’ya uğra' insanlar arasında bir deyim halini alıvermiştir böylece.
Momo, bir amfiteatrda, halkın kurduğu bir göz odada yaşayan ve nereden geldiği belli olmayan; ancak küçük, büyük herkesin kendini yanında rahat, mutlu ve neşeli hissettiği küçük bir kızdır.Bu kızımızın bunu sağlamadaki en büyük hüneri; çoğu zaman insanların konuşmaktan kendini bile dinleyemediği bir ortamda istisnasız herkesi ağzını açmadan dinlemesidir.Büyükler konuşarak rahatlamak, küskünlüklerini gidermek; çocuklar ise daha yaratıcı oyunlar kurmak adına soluğu Momo'nun yanında alırlar.Hatta öyle ki 'Git bir Momo’ya uğra' insanlar arasında bir deyim halini alıvermiştir böylece.
Tam bu noktada ''In Time'' adlı filmimize dönelim:
Filmin başrolünde Justin Timberlake boy gösteriyor ve film bir bilimkurgu yapısını ihtiva ediyor.Filmde, insanlar 25 Yaşına gelince yaşlanmaları duruyor ve kollarında bir sayaç geri doğru işlemeye başlıyor.Paranın ortadan kalktığı ve yerine zamanın konduğu bu dünyada, ihtiyacınız olan tek şey: ZAMAN; her şeyi bu zamanla satın alıyor, borçlarınızı bu zamanla ödüyor ve zaman yüklemesi karşılığında işlerinizde çalışıyorsunuz.
Peki ya zamanınız? Zamanınız bittiğinde ne olur?
Çok basit: sadece ölürsünüz!.
Çeşitli zaman bölgelerine bölünmüş dünyada zaman fakirleri ayrı, zaman zenginleri ayrı bölgelerde hayatlarını devam ettiriyorlar ve aralarındaki sınırları zaman geçiş bölgeleri oluşturuyor.Bu zaman geçiş bölgelerini geçmek için gereken bir zaman miktarı var ve zaman fakirleri için, her gün binlerce insan zamansızlıktan ölürken, sahip oldukları zaman, bu geçişi imkansız kılacak, hatta hayatlarını devam ettirmelerini bile garantilemeyecek kadar azdır.
Bu yüzden bu dünyada saniyenin bile önemi çok büyük.Bir günlük zaman için, ya sabahtan akşama soluksuz çalıştırılıyorsunuz ya da diğer insanların ölümü pahasına onların zamanını çalarak hayatınızı idame ettiriyorsunuz.Filmde en büyük zaman çalıcılar, çaldıkları zamanlarla sonsuz yaşama sahip ve kitlelerin toplu halde yok oluşuna sebep olan şirketler ve sahipleridir.
In Time'da Minute Men olarak,
Momo'da zaman tasarruf şirketinin sahipleri de;
filmde ticari metaları kısaca üretim gücünü elinde bulunduran büyük şirketlerin sahipleri olarak karşımıza çıkıyor.
Hem filmde, hem kitapta aynı gücü temsil edenlere karşı bir başkaldırış var.Kitabımız Momo'da; Momo ve iyilerin yanında olan zamanın yöneticisi Hora usta ve Hora usta'nın kaplumbağası Kassiopeia, onları da ele geçirmeyi aklına koymuş Duman Adamlara karşı, insanların çalınan zamanlarını kurtarmak adına mücadele ederken ;
filmde de, milyonlarca yıl zamanı kasasında bulunduran, tabiri caizse 'zamanın efendileri'nden biri olan Weisgillerin pater familias'ının ( yukarıdaki resimde kendisini görüyorsunuz) kızı Sylvia Weis (Amanda Seyfried) , babasıyla karşı karşıya kalmak pahasına da olsa Will Salas ( Justin Timberlake) ile; tüm insanlardan şirketlerce çalınan zamanı ''Çalınan bir şeyi çalmak hırsızlık mıdır?'' mottosu ile geri alma ve halka dağıtma peşindedirler.
Gördüğünüz üzere çoğu zaman değerini bilmeyip boşa harcadığımız zamanımız, aslında bizim farkında olduğumuzdan da değerli.Sözkonusu yapıtlar her ne kadar kurgu olsa da zaman kavramı; gerek başlı başına gerek temsil ettiği şeyler bakımından her zaman önemli. Filmde zamanın para yerine geçmesi ve yaşamak için her zaman daha fazlasına ihtiyaç duyulması... ve kitapta da bol para ve zaman kazanmak adına insanların gülmeyi, yaşamayı unutması...
Tüm bu okuduklarınızdan sonra, en başta sorduğum soruyu tekrar soruyorum:
Peki ya şimdi? Şimdi, Zaman sizin için ne anlam ifade ediyor?
NOT: Çok alakasız yalnız eklemeden geçemeyeceğim, her ne kadar kitap ve film birbirini tamamlasa da 'Momo' nun filmi çekilse (ki çekilmiş ama ben beğenmedim:( ) ve bunu da anime şeklinde Hayao Miyazaki üstad yönetse fena mı olurdu? :)
Yazarın okuduğum / başta okumak istediğim önerebileceğim kitapları: Bitmeyecek Öykü
İsaac Asimov'un ''Ben,Robot'' adlı kitabı ve filmini irdelemek istiyorum. Umarım bu yazımdan da memnuniyet duymuşsunuzdur o güne kadar sağlıcaklı, bol kitap okumalı günler diliyoruuum :)
İncelemenizi okuduktan sonra kitabı okumayı filmi de izlemeyi kesinlikle düşünüyorum diğer incelemelerinizi de sabırsızlıkla bekliyorum :)
YanıtlaSilfaydali olduysa ne mutlu bana, guzel yorumlariniz icin teseklur ederim ve her zaman beklerim:)
YanıtlaSil